ilustračné


Nový rekord! Nitrianski pekári upiekli najväčší chlieb na Slovensku

15.10.14 - 17:00 - Slovensko

Zajtrajší Svetový deň chleba oslávili nitrianski pekári už dnes upečením rekordného 36-kilogramového chleba. Klasický konzumný pšenično-ražný chlieb s dĺžkou 229 centimetrov a šírkou 83 centimetrov je najväčším chlebom, aký bol kedy na Slovensku upečený a vyslúžil si zápis do Slovenskej knihy rekordov.

„Na jeho výrobu sme použili 41 kilogramov cesta, po upečení mal 36 kilogramov. Jeho výroba spolu so všetkými prípravami trvala do päť hodín. Najnáročnejšie bolo váľanie cesta. Kysnutie trvalo jeden a pol hodiny, rovnako dlho sa chlieb piekol v peci,“ povedala manažérka nitrianskej pekárne Penam Slovakia, a. s. Zdena Klimeková.

Pochutia si na ňom klienti neziskovej organizácie Depaul Slovensko, ktorá pomáha ľuďom v núdzi a prevádzkuje najväčšie zariadenie pre ľudí bez domova na Slovensku.     

Spotrebované suroviny

Na príprave a pečení rekordného chleba sa podieľal trojčlenný tím pod vedením technologičky nitrianskej pekárne Alžbety Kossuthovej. Na cesto použili 21 kilogramov múky, 260 gramov droždia, 400 gramov soli, rascu a ďalšie ingrediencie.

Upečený chlieb bol rovnako veľký, ako 36 kilových bochníkov, ktoré bežne spotrebiteľ kúpi v predajni. Z maxichleba sa dá pripraviť 1 800 obložených chlebíkov, 900 vajíčkových chlebov, 468 školských desiat, 7200 kanapiek alebo 18-tisíc krutónov.

Svetový deň chleba

„Rozhodli sme sa osláviť Svetový deň chleba takto netradične, aby sme pripomenuli význam chleba pre nás Slovákov. Chlieb je základnou potravinou v našej kuchyni, každý Slovák ho zje za rok 39 kilogramov,“ povedal manažér spoločnosti Penam Slovakia, a. s. Peter Živický.  

Prečítajte si aj: Sila prírody je úžasná a rýchla. Pozrite si: Ako vlky zmenili rieky

Svetový deň chleba vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. Pekári na celom svete ho oslavujú 16. októbra od roku 2002. Podľa štatistiky Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo FAO sa vo svete ročne spotrebuje takmer 350 miliónov ton chleba.

Dejiny chleba

Historici odhadujú, že prvý chlieb pochádza z mladšej doby kamennej, keď začali ľudia pestovať obilie. Rozvojom primitívneho poľnohospodárstva sa objavil prvý pečený chlieb v podobe nekysnutých placiek.

O vzniku kvaseného chleba sa traduje viacero legiend. Podľa niektorých sa objavil pred 6 000 rokmi v starovekom Egypte, kde možno náhodou a pôsobením baktérií vykysol na slnku.

Po jeho upečení si Egypťania obľúbili pochúťku s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom. Ďalšia legenda hovorí o tom, že aténska otrokyňa zabudla na chlebové cesto v amfore a to začalo kysnúť. Zo strachu pred trestom zamiešala kysnuté cesto s obyčajným a upiekla chlieb, ktorý Grékom chutil viac ako placky.

TASR





Utorok 10.12.24 Meniny: Radúz
06:29:24
image_26620
  • Dnes
  • Zajtra
Slovensko
Slovensko

Zdroj: shmu.sk

  • Aj takto si tu žijeme
  • Kto mi dal vodičák?
image_28791
image_27871
Kurzový lístok
USD 1.0568 JPY 159.40
CZK 25.093 GBP 0.82805
HUF 411.25 PLN 4.2593
CHF 0.9295 BGN 1.9558
DKK 7.4578 RON 4.9720
SEK 11.5360 ISK 145.90
NOK 11.7435 TRY 36.7915
AUD 1.6380 BRL 6.3852
CAD 1.4919 CNY 7.6770
HKD 8.2164 IDR 16779.92
ILS 3.7649 INR 89.6890
KRW 1513.49 MXN 21.3040
MYR 4.6763 NZD 1.8030
PHP 61.297 SGD 1.4157
THB 35.656 ZAR 18.8315
= 1,06
viac kurzov »